X
info@arkade.nl

Boer & Groeien

1. Naar de bollen

We gaan op bezoek bij de bollenboer. De boer die ervoor zorgt dat we in de lente kunnen genieten van krokussen en tulpen.
Eens kijken wat daar gebeurt.

…en zo gaat het maar door. Wat gebeurt hier eigenlijk? Ga naar je werkboek en maak opdracht 1.
Om over na te denken:
Alles wat we eten en drinken komt van dieren en planten: van levende dingen, van levende wezens. Er zijn maar een paar dingen die daar niet van komen…. het zout over je eitje, bijvoorbeeld.
Alles wat je eet heeft dus geleefd. Het heeft een begin gehad, en een einde. De kringloop van het leven, noemen we dat.
Maar stopt die eigenlijk wel?
Waar is het begin, en waar is het einde?

2. Puzzel: Vooruit met de koe!

We zijn nu op een veeteeltbedrijf met koeien.
Wat gebeurt daar eigenlijk met zo’n koe?
Sleep de puzzelstukjes naar de goede plek, dan zie je het vanzelf.
Rechts zie je een voorbeeld van het resultaat.
puzzel

Is het gelukt? Pak nu je werkboek en bekijk hoe het er aan toe gaat op andere boerderijen.

Hoe zit het met de kringloop op een ander bedrijf? Pak je werkboek en maak de opdracht.

3. Het jaar van de boer

De bollen worden gerooid en verkocht, dankzij de koe komt de melk in de winkel… maar wat maakt de boer eigenlijk mee?

Wacht hij af wat komt?
Heeft hij het berendruk?
Maakt hij zich zorgen?
Glimt hij van trots?

Wat betekent voor een boer, die hele cirkel van groeien, bloeien, oogsten en opnieuw beginnen?

Bekijk de boeren uit het lijstje hieronder, en klik op de links voor meer informatie en beantwoord daarna de vragen in je werkboek.

Pak je werkboek erbij en maak de opdracht: ‘Het jaar van de boer’.

De varkensboer?

Het is hard werken voor de varkensboer maar je krijgt er veel voor terug.
Dagelijks gaat de wekker om 06.00 uur in de ochtend.
Dan ga ik eerst de varkens voeren, vervolgens ga ik zelf ontbijten. Tijdens iedere voederronde controleer ik of mijn varkens gezond zijn.
Hebben ze goed gegeten? Drinken ze genoeg? Zijn ze levendig en vrolijk?
Ik ken mijn dieren als geen ander en herken direct of een van mijn varkens ziek is. Ik ben er altijd snel bij.
Behalve de zorg voor de volwassen varkens vragen de biggetjes extra veel zorg. Vooral na hun geboorte is het erg belangrijk dat er regelmatig gekeken wordt of alles goed gaat. Zo moeten zij genoeg melk krijgen van hun moeder ( ook wel zeug genoemd ).

De akkerbouwer?

Bekijk het onderstaande filmpje.

De Opperdoezerronde

De fruitteler?

Een heel jaar rond zijn we bezig met onze fruitbomen. In de winter zijn we druk bezig om de bomen te snoeien. In het voorjaar richten we ons op de bestrijding van schadelijke insecten en schimmelinfecties.

In het begin van de zomer dunnen we de vruchten uit, zodat de overgebleven vruchten goed kunnen uitgroeien. Tevens richten we onze aandacht op de kiwibessen. Door hun snelle groei moeten de ranken wekelijks geleid en aangebonden worden.

Vanaf augustus beginnen we met het oogsten van het fruit. Als eerste worden de rijpe pruimen geplukt. Deze kunt u vanaf die tijd in onze Landwinkel kopen. Daarna plukken we de Delcorf, een heerlijke smakende herfstappel. De pluk van de Elstar, Conference, Doyenne du Comice en Jonagold barst daarna los. Een zeer drukke, maar zeker ook een gezellige tijd.

4. Extra opdracht

Wist je dat

… in verschillende godsdiensten God bedankt wordt voor de oogst? In veel kerken in Nederland wordt bijvoorbeeld oogstdankdag gevierd.

De pastoor van een parochie vertelt: begin november worden er op vele plaatsen oogstdankdagen gehouden. In mijn vorige parochies werd het feest uitbundig gevierd. Rond het altaar lagen de vruchten der aarde: appels en peren, pruimen, aardappelen, allerlei soorten kazen, kool en kool en groentes De oogst is binnen. Het werk van een jaar zit er weer op! Gevoelens van dankbaarheid komen naar boven. Wij denken nauwelijks nog na over de oogst. Als je groenten wilt hebben of melk, ga je naar de supermarkt. Als er een slechte oogst is, halen we de groenten van elders uit de wereld of kopen groenten in blik. Als in een Derde Wereldland de oogst mislukt, betekent dat de dood van honderdduizenden mensen. Zij ervaren als geen ander dat de natuur geen automaat is; dat de gaven van het land door God gegeven zijn: niet alleen om alles voor ons zelf te houden, maar ook door de gaven met elkaar te delen.
boer in de buurt